LOBster
De LOBster Studiekeuze Toolbox is een gereedschapskist waarmee u als klant zelf uw eigen instrument kunt samenstellen op het gebied van studiekeuze, loopbaanoriëntatie en HRM. U kiest de modules die u wilt, wij bouwen het instrument en stemmen het geheel af op uw wensen; de communicatie naar uw doelgroep, de vormgeving, het gewenste aanbod van gegevens zoals opleidingen en beroepen, de integratie met uw website, etc.
De gereedschappen
In de Studiekeuze Toolbox zitten gereedschappen in vijf verschillende groepen. Onderstaande images geven een indruk van deze componenten en hun mogelijkheden.
Hieronder volgt een korte toelichting voor elk van de componenten.
Onderzoeksmodules
Deze modules verzamelen informatie over de gebruiker. Hieronder vallen allerlei soorten vragenlijsten zoals: interessevragenlijst, competentievragenlijst, etc. De onderzoeksmodules kunnen op maat gemaakt worden.
Uitslagmodules
Deze modules presenteren de resultaten van de onderzoeksmodules aan de gebruiker. Hieronder vallen zaken als: tekstuele samenvattingen, grafische presentaties, verwante opleidingen, verwante beroepen, etc.
Oriëntatiemodules
Vanuit de uitslag kan men verder oriënteren op opleidingen, beroepen, instanties, vacatures, etc. Deze oriëntatiemodules kunnen gegevens bevatten van bijvoorbeeld uw eigen opleidingenaanbod, of ze kunnen een complete database omvatten, zoals het gehele opleidingenaanbod in Nederland.
Reflectiemodules
De reflectiemodules bieden de gebruiker de mogelijkheid om notities te maken of te reageren op vragen die voorgelegd worden op specifieke momenten in het proces. Men kan favoriete opleidingen, beroepen en vacatures opslaan en bewaren.
Rapportmodules
De rapportmodules verzorgen de eindrapportage van het gehele proces. De gebruiker kan een samenvatting maken van alle resultaten en de eigen reflecties en zo een beeld krijgen van zichzelf.
Voorbeelden van toepassingen
De kracht van maatwerk beroeps- en studiekeuze instrumenten is dat ze gericht ingezet kunnen worden. Ze kunnen bijvoorbeeld bezoekers van de website van een opleidingsinstantie helpen bij het zelfstandig vinden van een passende opleiding. Ze kunnen studiekeuzeadvies centra ondersteunen bij het begeleiden van (potentiële) studenten. Ze kunnen heel gericht ondersteuning bieden aan specifieke loopbaanoriëntatie trajecten en vraagstukken.